Zorg in Zijn  
homeparticuliermogelijkhedentarievenzorginstellingcontact
 
 
 

home

Onveilig gehecht

In de eerste levensjaren van een kind is het van groot belang dat het zich veilig en beschermt voelt. De grootste levensbehoefte van een baby, peuter, kleuter, kind is naast regelmatig eten, drinken en schone kleding, warmte, affectie, liefde en zorg, wat hen een zeker en veilig gevoel geeft. Deze aandacht van de ouders is bepalend voor de vorming van onder andere het zelfbeeld, zelfvertrouwen en sociale en cognitieve ( je denken en verwerken van kennis, bewustzijn) vaardigheden. 

Niet iedere ouder is in staat deze basisbehoefte te vervullen, vaak door eigen onverwerkt verdriet en onveilige hechting en herhaalt de geschiedenis zich van generatie op generatie. Met de beste bedoelingen van de wereld geven ouders hun eigen onverwerkt verdriet door aan hun kinderen en zadelen hen onbedoeld met ballast op. Ook incest, binnen of buiten het gezin, heeft dezelfde nadelige gevolgen.

Iemand die onveilig is gehecht, heeft hierdoor vaak moeite met relaties, doordat men angst heeft om zich te binden of te geloven dat iemand daadwerkelijk interesse in hen heeft. Vanaf het begin van hun leven heeft men een mechanisme in het leven geroepen welke hun heeft geholpen de ontberingen te verdragen. Dit mechanisme is niet erg nauwkeurig en kan in het volwassen leven behoorlijk veel problemen veroorzaken. De problemen die zich voordoen in de loop van het volwassen leven worden vaak niet in het verband gebracht met een onveilige jeugd, omdat men vaak de pijn en het verdriet weg heeft geduwd en een eigen schijnwereld heeft opgebouwd. 

In relatiesfeer zie je vaak het wegduwen en aantrekken van degene van wie men houdt, waar degene niets van begrijpt en de relatie verbreekt, waardoor de ander opnieuw bevestigd wordt. Vaak neemt schuldgevoel de overhand en worden er weer nieuwe muren gebouwd en is men voortdurend in strijd met zichzelf en tegen hun gevoel.Vluchtgedrag in de vorm van alcoholisme en andere verslavingen/ buitensporigheden komen vaak voor bij mensen die geen veilige jeugd hebben gehad. 

Wat kun je hier aan doen?: 

Voor je er iets daadwerkelijk aan kunt doen zul je moeten weten dat je gedrag naar anderen en dan juist degene bij wie je affectieve gevoelens hebt, niet is zoals het zou moeten zijn. Vandaar uit kun je kiezen voor zelf hulp door het lezen van boeken, maar ook voor begeleiding in dit vaak moeilijke en pijnlijke proces. 

Samen gaan we kijken hoe het ooit was en wat dit met jou heeft gedaan. In de meeste gevallen heb je nooit verwerkt wat je is aangedaan, omdat je de harde werkelijkheid hebt afgeschermd met een andere waarheid, eentje welke je beter kunt hanteren. 

Ik kan je helpen je evenwicht te vinden in het leven zoals het daadwerkelijk is. Begrip krijgen hoe je leven tot nu toe is verlopen en welk effect dit heeft op je omgeving. Ik zal je ondersteunen en leren om te gaan met het accepteren van je fundamenteel probleem.
   
Zorg in Zijn     Waterkant 45       8256 BE        Biddinghuizen        Tel: 0321 383255       

 

deze website wordt onderhouden door ruiter webdesign